Zelei József kerékpáros békenagykövet május 22-én, a Magyar Honvédség 170 éves évfordulóján indult el Budapestről, majd többek között Eger, Békéscsaba, Szekszárd, Győr, Veszprém városait érintve érkezett meg Székesfehérvárra.

Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnok fogadta a kerékpárost a Bregyóban, és a felvállalással kapcsolatban azt mondta: „Nekünk egyetlen dolgunk lehet: hálát adni annak, hogy 2018-ban itt békében élhetünk; láthatóan nem veszélyeztet semmi olyan, ami háborúra utalna. Ezért is fontos, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a világháborúk szörnyűségei nem történhetnek meg újra.” A tanácsnok Zelei Józsefnek azt kívánta, hogy a legközelebbi béketúrára is békeidőben indulhasson.

„Már tizenöt éve kerekezem a békéért, és ezalatt közel száz országot, 80 ezer kilométert öt kontinenst érintve sikerült bejárnom.” – fogalmazott Zelei József. 2004-ben, az első világháború 90. évfordulóján tette meg első hosszabb kerékpáros túráját. 2014-től minden évben első világháborús harctereket, emlékhelyeket és temetőket keres fel, hogy a centenárium alkalmából a béke fontosságát hirdetve vegyen részt különböző eseményeken – felkereste az egykori harcmezőket, a keleti, a nyugati és a déli front helyszíneit Rigától az Atlanti-óceánig, és a megemlékezés virágait helyezte el. 2018-ban a magyar hősök előtt tiszteleg. „A béke nem feltétlenül a háború nem léte, hanem a harmónia, a kiegyensúlyozottság, egy belső stabilitás. Ha ez az emberekben megvan, akkor el lehet kerülni a külső háborút.” – fogalmazta meg az út üzenetét.

Zelei József holnap érkezik meg Budapestre a Parlament elé, majd Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének átnyújtja a békeút emlékkönyvét.

Az ünnepségen a Kákics Együttes zenélt.

Székesfehérvárra érkezett Zelei József kerékpáros békenagykövet