Újabb 37 magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Ezzel 3035-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős beteg. Ezzel 351-re emelkedett az elhunytak száma, 630-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek 63 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei – olvasható a koronavírus.gov.hu oldalon, melyen hétfőtől még részletesebben, több kategóriára bontva közlik a statisztikai adatokat.

Hozzátették: 1027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. A védekezés első szakasza – az egészségügy felkészítése – ezzel véget ért.

Így változott a fertőzöttek száma a megyében hétfőre
Fotó: koronavirus.gov.hu
 

Az oldal adatai szerint jelenleg 10 459-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 83 958.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1484 ember) és Pest megyében (401) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (304), Zala megye (139), Komárom-Esztergom megye (137), és Csongrád megye (101). Vas megyében van a legkevesebb (14) fertőzött Magyarországon.

Vidéken újraindul az élet

„Hétfőtől kezdődik a védekezés második szakasza. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet és továbbra is elkerüljük a járvány berobbanását” – emelték ki az oldalon.

Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont hétfőtől új szabályok lépnek életbe. Az egész országban továbbra is fontos az ajánlások és a szabályok betartása, pl. a 1,5 méteres védőtávolság tartása és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön. 

Részleteket a hirado.hu oldalon vagy a térképre kattintva olvashat!