A Magyar Nyelvőr Alapítvány minden évben karácsony előtt adja át a rangos elismerést az Országházban olyan hazai és határon túli pedagógusoknak, nyelvészeknek, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért és megőrzésért - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
 
A pandémia miatt idén virtuális térben zajlott ünnepségen Keszi István, a Magyar Nyelvőr Alapítvány alapítói képviselője azt hangsúlyozta, hogy a pandémia sok mindent elvett, de közben adott is. Példaként említette a virtuális retorikai versenyt, amely a járvány miatt nehéz helyzetbe került külhoni és anyaországi magyarokat tízmillió forintnyi adománnyal segítette.
 
Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára hangsúlyozta: a magyar nyelv az, ami minket összeköt és magyar emberré tesz. A magyarság egésze közös örökségként viszi magával a magyar nyelvet, és ezért a szép magyar nyelv az, amelyben a jövő Magyarországa rejtőzik - emelte ki az államtitkár.
 
Heltainé Nagy Erzsébet a díj átvételekor tanári fordulatokkal, íróktól, költőktől idézve beszélt a magyar nyelvről, majd emlékeztetett arra, hogy volt, amikor a nemzeti függetlenségünk egyetlen fellegvára maradt a magyar nyelv.
 
Grétsy László azt emelte ki, hogy a Magyar Nyelvőr Díj nagyban hozzájárul a magyar nyelvműveléssel kapcsolatos erőfeszítések elismeréséhez.
 
Ördög-Gyárfás Lajos az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének alapító tagja pedig azt mondta, hogy a nyelvet, mint a kulturális népi hagyományaink egyikét mutatják be a szövetség tízezreket is megmozgató rendezvényein.