A KSH kedden közölte, hogy májusban a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,6 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
 
Cseresnyés Péter kiemelte, a mintegy 6 százalékos forgalomnövekedés visszatérése azt mutatja, hogy a kiskereskedelem elkezdett magához térni. Hozzátette, hogy a 6 százalékos növekedés egy olyan mérték, amely 2013-tól hét éven keresztül folyamatosan megmutatkozott az ágazatban.
 
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek nyitva voltak a járványhelyzet alatt is, ezért májusban kiugró növekedésre nem lehetett számítani ezen a területen - mutatott rá az ITM államtitkára.
 
Jelentősen növekedett viszont az online kiskereskedelem volumene. Az idén már több mint 500 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le az online kereskedelemmel foglalkozó cégek, ezért ezen a területen kiugró teljesítmény várható - mondta az államtitkár.
 
Kiemelte, hogy Magyarországon több mint 4,5 millióan dolgoznak, a jövedelmek folyamatosan növekednek, ezáltal megmaradt az emberek vásárlóereje. A több mint 5,5 millió beoltott pedig biztosítja, hogy szabadabban lehessen vásárolni a korlátozások feloldása után.
 
Az államtitkár kitért arra, hogy a kiskereskedelemben dolgozók a járványhelyzet miatt jelentős terhelésnek voltak kitéve, ugyanakkor komoly minőségi munkát végeztek. Ezt a fogyasztóvédelmi ellenőrzések is bizonyították, az elmúlt időszakban ellenőrzött üzletekben minimális problémákat tártak fel az fogyasztóvédők, amelyeket szinte azonnal javították. A vásárlók biztonságosan tudtak vásárolni, a kereskedelemben dolgozók felelősségtudattal végezték munkájukat - fogalmazott Cseresnyés Péter.